Internet-tv-kanaler: allt du behöver veta om IPTV

IPTV är ett system som använder Internet för att komma åt tv-kanaler. Mycket populär runt om i världen, denna tjänst har ett stort antal fördelar, men innebär också risker. Hur det fungerar ? Är detta lagligt? Vi berättar allt om denna metod för att komma åt TV-innehåll.

Vad är IPTV?

IPTV är förkortningen för Internet Protocol Television, eller television on internet protocol på franska. Enkelt uttryckt är det en enhet som låter dig se tv-kanaler via internet och streaming, till skillnad från så kallad traditionell tv som förlitar sig på marksänd och DTT, kabel eller satellit .

Skillnaden är inte begränsad till överföringssättet. Det sträcker sig också till innehållet som kan nås. Med traditionell tv kan du bara se det som just nu sänds. IPTV från https://iptv-kanavat-suomen.com/ erbjuder mer flexibilitet genom att tillåta användare att se det program de vill ha var som helst, när som helst och på vilken terminal som helst (mobil, PC eller Smart TV).

Den här tjänsten ger framför allt tillgång till tre huvudsakliga innehållsformat: video on demand som VoD eller SVoD (exakt som onlinevideoplattformar som YouTube, Netflix eller Prime Video), live-tv (för att titta på sändningar) och fördröjd eller replay-tv. Allt är tillgängligt tack vare ett månadsabonnemang.

Hur det fungerar ?

Generellt sett är det möjligt att komma åt tv-kanaler via Internet genom att helt enkelt använda en vanlig dator och webbläsare och ansluta till kanalens sida. Det är ganska mödosamt, eftersom du måste öppna varje sida. En annan lösning är att använda en tjänst som sänder alla kanaler på samma webbsida. I det här fallet tar du helt enkelt ett abonnemang hos en IPTV-leverantör och ansluter till den för att njuta av tillgängliga TV-kanaler.

Men för många användare är det bekvämare att se sina favoritprogram på en TV. Och för att göra detta möjligt måste den kunna läsa de signaler som tas emot via Internetprotokollet. Numera finns det många tv-apparater som klarar av detta, men de flesta modellerna på marknaden är inte utrustade med den nödvändiga tekniken.

Ofta tvingas vi därför använda en TV-avkodare – även kallad IPTV-box – för att omvandla signalerna till ett format som kan läsas av en TV. Denna avkodare, som vanligtvis ansluts till TV:n via en HDMI- eller wifi-kabel, kan tillhandahållas av din Internetleverantör om du har prenumererat på ett triple play-erbjudande (Internet, telefon och TV). Detta är den mest klassiska IPTV-lösningen. Alla internetleverantörer (gratis, orange, SFR, Bouygues, etc.) erbjuder en version.

Det finns även tredjepartsleverantörer som erbjuder Android- och Apple TV-boxar. Naturligtvis är de två huvudsakliga Google och Apple, till vilka vi kan lägga till Amazon och dess Fire TV Stick. Men det finns även tredjeparts IPTV-boxar från andra tillverkare.

Observera att en avkodare inte är begränsad till att ge tillgång till innehåll. Ofta låter det dig också spela in program så att du kan se dem senare.

Är IPTV lagligt?

Det beror på IPTV-leverantören och innehållet de erbjuder. Tjänsten är laglig om leverantören har licens för varje kanal, show eller video den sänder, det vill säga den betalar för rätten att sända dem. Detta är fallet för ett stort antal IPTV-tjänster på marknaden, som Molotov TV, OCS, Salto, HBO, Netflix, men även erbjudanden från Internetleverantörer. De har ett avtal (sändningskontrakt) med ägarna av innehållet de sänder. För att komma åt den måste användare gå igenom rutan för betalprenumerationer.

Uppenbarligen finns det också många olagliga IPTV-tjänster. Liksom juridiska leverantörer erbjuder de tillgång till hundratals (eller till och med tusentals) TV-kanaler, filmer, serier och videor på begäran, mot betalning av en summa pengar (med god status), i allmänhet lägre än juridiska tjänster. Problemet är att detta ofta är piratkopierat innehåll som leverantören skaffat utan licens eller auktorisation. Likaså innebär användningen av en sådan tjänst enorma risker för datavirus.

Hur vet jag om min IPTV är laglig?

Om du fick din IPTV-box efter att ha dragit nytta av en internetbox från en ISP (Orange, SFR, Bouygues Telecom, Free, etc.) eller via en känd sändare (Google, Apple, Amazon, etc.), är din IPTV helt laglig. Du kan vara säker på att titta på kanaler vars sändningsrättigheter har betalats av operatörerna.

Problemet uppstår i allmänhet med specifika lådor som vi köper på Internet. De ger förvisso tillgång till lagliga IPTV-tjänster, men det är också genom dessa tredjepartsboxar som illegala IPTV-leverantörer ofta säljer sina tjänster. Det finns vissa ledtrådar som bör varna dig: ett onormalt lågt pris, boende utomlands, närvaron i katalogen av kanaler som inte är auktoriserade i landet, frånvaron av en adress eller huvudkontor på webbplatsen, användning av betalningsmetoder som inte går att spåra, dålig video kvalitet osv.